top of page

בקשה לרישיון ישיבה ארעי (א/5)

 

במאמר הקצר הבא נעשה פוקוס על רישיון לישיבה ארעית בישראל, שנקרא גם א/5, או תעודת זהות זמנית. נשיב על שאלות שלקוחות בדרך כלל שואלים אותנו לגבי רישיון זה ואתם מוזמנים לפנות אלינו בשאלות או בעיות נוספות הקשורות לרישיון זה.

ש: מהו רישיון לישיבה ארעית (א/5)?

ת: רישיון לישיבה ארעית מסוג א/5 הוא רישיון המאפשר למחזיק בו לשהות ולעבוד בישראל ללא מגבלה. כמו כן הרישיון מקנה למחזיק בו ביטוח בריאות מסובסד (ע"י קופות החולים, כמו כל תושב ואזרח ישראלי), זכויות בביטוח לאומי ואת האפשרות לנהוג בישראל (למעט פלסטינים שאינם רשאים לנהוג). מי שמחזיק רישיון זה מקבל תעודת זהות עליה מצוין שזו רישיון לישיבה ארעית. הרישיון מתחדש כל שנה או כל שנתיים והחידוש שלו מותנה בכך שהמחזיק מוכיח שמרכז חייו בשנתיים האחרונות היה ישראל.

 

 

ש: מי זכאי לקבל בישראל רישיון א/5?

ת: מספר רב של אנשים בישראל רשאים לקבל רישיון א/5. ישנם זרים שנמצאים בהליך לקבלת מעמד עקב זוגיות עם תושב או אזרח ישראלי. זרים אלו מחזיקים בד"כ למשך תקופה של 4 שנים באשרת א/5. כמו כן ישנם פלסטינים רבים שהתחתנו עם ישראלים בשנות ה-90 (ולפני כן) וקיבלו א/5 במסגרת איחוד המשפחות. כמו כן ישנם פלסטינים ששיתפו פעולה עם ישראל ועקב כך ישראל העניקה להם ולצאצאיהם רישיונות א/5. מעבר לכך ישנם מבקשי מקלט שהוכרו כפליטים או שעקב גילם ומוצאם שר הפנים החליט להעניק להם א/5. כמו כן ישנם אנשים שמסיבות הומניטאריות קיבלו רישיון א/5.

 

ש: האם אפשר לטוס לחו"ל עם הרישיון ולחזור לישראל?

ת: כן. בד"כ הרישיון מאפשר גם כניסה רב פעמית לישראל (מה שנקרא "אינטר-ויזה") כך שניתן לטוס לחו"ל ולחזור לישראל, אך חשוב לוודא שלא שוהים בחו"ל יותר מדי זמן, באופן שיכול לפגוע באפשרות לחדש את הרישיון לאחר מכן (בטענה שמרכז החיים אינו ישראל). באשר לפלסטינים שמחזיקים א/5, עד לאחרונה אלו לא היו רשאים לצאת דרך נתב"ג אלא רק דרך המעבר היבשתי אלנבי, אך בעקבות פסיקת בג"ץ החל מנובמבר 2020 הם רשאים להגיש בקשה לרשות האוכלוסין ולקבל אישור לצאת לחו"ל דרך נתב"ג.

 

ש: כיצד ניתן לשדרג רישיון א/5 למעמד הטוב הבא, רישיון ישיבת קבע?

ת: תלוי במי מדובר ומכוח מה התקבל הרישיון. זרים שהם בזוגיות עם ישראלים והשלימו את התקופה הדרושה ברישיון א/5, מקבלים בסוף התהליך רישיון לישיבת קבע או אזרחות (אם התחתנו עם אזרחים ישראלים). לעומת זאת, פלסטינים שמחזיקים ב-א/5 אינם יכולים על פי חוק לשדרג את רישיונם לתושבות קבע, גם אם הם חיים בישראל כבר שנים. כל שאר האוכלוסיות רשאיות לפנות לוועדה ההומניטארית ולבקש לשדרג את הרישיון מסיבות הומניטאריות.

 

ש: האם מחזיקי א/5 יכולים לעשות איחוד משפחות עם זרים אחרים בישראל?

ת: לא. רק תושבי קבע ואזרחים ישראלים רשאים להגיש בקשה למתן מעמד לבן זוג זר בישראל.

 

ש: אם מחזיקי א/5 מולידים ילדים בישראל, מה מעמד הילדים?

ת: על פי תקנות הכניסה לישראל, ילד שנולד בישראל מקבל את המעמד של הוריו ולכן אם אחד ההורים מחזיק ברישיון מסוג א/5, הילד יהיה זכאי לקבל מעמד שכזה גם כן.

עדכונים וחדשות

bottom of page